codeine-20mg-kopen
Wat is Codeïne?
Codeïne is een geneesmiddel, behorend tot de groep van medicijnen met een hoestdempende en pijnstillende werking. Het onderdrukt de hoestprikkel waardoor hoesten vermindert. Codeïne wordt voorgeschreven bij droge hoest en bij pijn en soms ook bij een verwachte kriebelhoest tijdens de slaap of tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld een concert of lezing.
Gebruikt voor: behandeling van droge- en kriebelhoest
Effect: vermindert de neiging tot hoesten
Werkzame stof: codeïne
Hoe werkt Codeïne?
Hoest ontstaat door stimulering van de hoestprikkelreceptoren in het centrale zenuwstelsel. Codeïne verhoogt de drempel van deze hoestprikkel, waardoor de receptoren minder reageren en de neiging tot hoesten afneemt.
Hoe wordt Codeïne gebruikt en wat is de dosering?
Codeïne komt in tabletten van 10mg en 20mg. Uw arts schrijft u de precieze dosering voor, houdt u hier altijd aan. Neem het tablet in op een lege maag, maar hebt u snel last van uw maag, slik het dan na de maaltijd. Zorg dat er altijd meer dan 4 uur tussen de doses zit. Bent u een dosis vergeten, neem deze dan alsnog in als het nog meer dan 4 uur duurt tot een nieuwe dosis. Duurt dit minder dan 4 uur, sla dan de vergeten dosis over. Neem nooit een dubbele dosis. Als u Codeïne gebruikt om kriebelhoest te voorkomen, neem het dan een uur voordat u de kriebelhoest verwacht, in.
Wanneer mag u Codeïne niet gebruiken?
Als u overgevoelig bent voor een van de bestanddelen in Codeïne, dan moet u Codeïne niet gebruiken. Hebt u astma of COPD, gebruik Codeïne dan niet, het kan uw ademhaling beïnvloeden.
Sterke pijnstillende medicijnen, zoals buprenorfine of pentazocine en naltrexon (een ontwenningsmedicijn) verminderen de werking van Codeïne. Slik Codeïne niet als u MAO-remmers gebruikt. Let op met andere medicijnen die het reactievermogen kunnen verminderen (zie waarschuwingssticker op de verpakking).
Alcohol versterkt het versuffende effect van Codeïne, drink het daarom niet. Bent u zwanger dan kunt u een dosis Codeïne van minder dan 20mg per dag voor korte tijd veilig gebruiken. Slik Codeïne NIET vlak voor uw bevalling, dit kan ademhalingsmoeilijkheden bij uw kindje geven. Als u Codeïne langere tijd gebruikt in de laatste 3 maanden van uw zwangerschap, kunnen ontwenningsverschijnselen bij de baby optreden. U moet Codeïne NIET gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Codeïne komt in de moedermelk terecht en is zeer schadelijk voor de baby.
Vanwege mogelijke sufheid kan autorijden gevaarlijk zijn. Gebruikt u meer dan 20mg Codeïne per dag dan mag u de eerste 2 weken niet deelnemen aan het verkeer. Let ook op met het bedienden van machines en bijvoorbeeld het beklimmen van een ladder.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Codeïne?
Codeïne kan bijwerkingen veroorzaken. De belangrijkste zijn sufheid, vooral in de eerste 2 weken van het gebruik, verstopping, duizeligheid, jeuk en galbulten. Soms kunt u moeilijk plassen of krijgt u last van slaapapneu (korte ademhalingspauzes tijdens de slaap). Neem dan contact op met uw arts. Codeïne maskeert andere pijnen omdat het een pijnstillende werking heeft. Let op met verwondingen, met name aan de voeten. U voelt de pijn misschien niet, waardoor de verwonding kan verergeren.